Yârsân Alevîleri: Pîr Dawûd




72'lerden (72 Pir) bahsediyorduk. Bunlar dünyanın dört bir yanından Hewreman’a gelip toplanmışlar. Tabii gelmişler derken ruhsal anlamda. Sonrada fikir birliği yapıp dini kaidelerimizi belirlemişler. İşte dünyanın dört bir köşesindeki dini benzerlikler bu yüzden.
Örneğin aynı devirde görev yapan Dersim’deki Hızır, Hewreman’da Pir Davud olmuş. İşte dini ritüel benzerlikleri sırf bu yüzden. Mesela bizim Pirimiz Araplarda Seyide karşılık geliyor. Bazı babalara Seyid denir mesela. Seyid Arapça bir kelimedir ve mana olarak Büyük İnsan anlamına gelir. E Pir de büyüktür. Kakeilikte herkes bir Pir'e tabi olmalı.

-Felekeddin Kakeî-


Küçük Serencam'da mütevazilik, dine (Yarsan Aleviliği) bağlılık, Cem, Cemhane, kurban, çocukların isimlendirilmesi, ölülerin yıkanması ve matem gibi meseleler üzerine duruluyor. Bu bölüm şiirsel deyişler temelinde kaleme alınmıştır. Serencam'ın diğer bölümlerinin hepsi Kürtçe'nin Hawramî-Goranî lehçesi ile kaleme alınmıştır. Serencam'ın okunması Yarsan pir ve rehberlerinin görevidir. Onlara da Kelamxwend (Kelam okuyucu) diyorlar.
( Ek: Kul Seyyid )


https://kulseyyid.blogspot.com
https://kulseyyid.wordpress.com/yarsan
https://www.facebook.com/sultansinemil
https://www.facebook.com/kulseyyid

...

Videoyu Paylaş :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Sultan Sinemilli - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger