Yârsân Alevîleri: Badê Elest / Ya Wêran Mesti'm



YARSAN ALEVİLERİ HAKKINDA BİLGİ: http://tinyurl.com/yarsan-alevileri2

----Sultan Sahak (San Sohak Berzencî) ve Mürşid Ocağı---

Sultan Sahak, İran-Irak sınırı Hewraman yöresindeki Pirdiwer’de (Pird-i Wan) 13.yy’da yaşadı (?). Babası Şêx İsa, Berzinye’den (Süleymaniye’ye 23km) Pirdewer’e göçmüştü. Annesi Xatûna Dayîra (Razbar Hatun). Sultan Sahak’ın Haftan-ı Naciyan denilen Yedi oğlu vardır bunlar: Seyit Mire Sur (Kızıl Mir), Seyit Mustafa Safidpoş, Seyit Muhammed (Gewrê Suwar - Boz Süvari), Seyit Bave İsa (Alemdar), Seyit Abdül Vefa (Vefaî), Seyit Şehabeddin ve Seyit Habib Şah.

İlk beş oğlundan doğan çocukları dede ocakları kurdular. Bunlar: Miresurî (Mîrîler), Mustafaî, İbrahimî, Hamuşî ve Bave Îsevî adlı 5 pir (dede) ocağıdır.

Edmonds’un Kakailer adlı araştırmasında aktardığına göre Goranca (Kürtçe’nin bir lehçesi) yazılmış bir deyişte, San Sahak’ın 300 yıl yaşadığı, bir ara Anadolu ve Suriye’ye giderek Alevîliği oralara taşıdığı, yaydığı, tekrar Pirdewer’e dönüp bir Cemhane yaptığı ve bir daha görünmediği belirtilmektedir. Hamza Aksüt ise, Alevîler adlı araştırmasında “Bu bilgilere dayanarak, Sultan Sahak’ın Hacı Bektaş gibi 13.yyda yaşadığı tahmin edilmekteyse de ocağın tarihi daha eskiye dayanmaktadır” demektedir. Genel bilgi ise ocağın asıl kurucusunun Baba Xoşîn’in (Şah Hoşin -Şaxweşîn) olduğu yönündedir.

Hamuşi, Mire Sur, Mustafaî, Bave İsevî, İbrahimî ve Ataşbagî Sultan Sahak Mürşid Ocağına bağlı Pir (Dede) Ocaklarıdır.

-KUL SEYYİD

...
Videoyu Paylaş :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Sultan Sinemilli - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger